Professional dishwashing

Disklösningar och diskmaskiner för professionella kök

Diskrummet är en grundläggande pelare i varje verksamhet. Det omfattar hela processen från att ta hand om smutsig disk till att förvara ren disk, inklusive diskning, rengöring, transport och sortering. Ett tillfredsställande diskresultat beror på flera faktorer. Att förstå vilka faktorer som påverkar diskresultatet, välja rätt utrustning samt använda och underhålla den korrekt, är avgörande för ett lyckat resultat.

 

Mål för diskning i professionella kök

 

Renlighet i diskrum, kök, matsal, porslin och bestick är avgörande för en trevlig matupplevelse och regleras av Livsmedelsverket. Disken måste vara fri från synlig smuts och får inte ha mer än 100 mikrober på ytan. Den måste också vara torr innan den staplas, och en tumregel är att den bör vara torr inom en minut efter att den tagits ur maskinen.

Mängden och graden av rester på disken som ska diskas ställer särskilda krav på diskhanteringen. Logistiken i diskrummet måste vara effektiv, säker och ergonomisk för personalen. Manuella lyft med tung disk i en blöt och hal miljö bör minimeras så mycket som möjligt. Låga ljudnivåer, bra belysning, ventilation och rätt arbetstemperatur är också viktiga för en trivsam arbetsmiljö.

Målet med diskning är att producera ren disk på kortast möjliga tid, på ett ergonomiskt och kostnadseffektivt sätt, och i en trivsam arbetsmiljö, med så låg vatten- och energiförbrukning som möjligt.

 

”Köket är hemmets hjärta”, brukar det heta. Också i professionella kök är det navet i verksamheten från vilket, precis som hjärtat, näring pumpas ut till kunderna genom disken. I den här metaforen är diskmaskinen lungorna som gör att köket kan andas.
Läs mer

Att planera för ett välfungerande diskrum

 

Utformningen av ett diskrum bör ta hänsyn till faktorer som kökets typ, till exempel om det är en restaurang, personalmatsal, skola eller sjukhus, antalet gäster, mängden disk och cirkulationshastigheten, typen av diskgods, antalet personal i diskrummet, tillgängligheten till diskrummet samt disktid och kostnad.

Diskmaskinen är bara en del av flödet – men en viktig del. Diskningssystemet omfattar återföring av disk till diskrummet, avlägsnande av matavfall, sortering och stapling av disk, diskning, sköljning och torkning samt lagring och transport av disk till förvaring.

Dessa moment är sammankopplade i en kontinuerlig och flexibel kedja av arbetsmoment. Flödet utformas alltid utifrån varje enskild verksamhet.

Diskning använder mycket vatten, el och rengöringsmedel. Val av diskmaskiner har stor inverkan på verksamhetens miljöavtryck.

Val av diskmaskiner har stor inverkan på verksamhetens miljöavtryck.

Vilken diskmaskin är bäst för ditt professionella kök?

 

Diskmaskiner för professionellt bruk delas in i olika kategorier. Ibland kan valet av rätt maskin för ditt professionella kök vara en utmaning eftersom det finns många olika kategorier och modeller. Att ta sig tid och bekanta sig med de olika maskinerna ger större möjlighet att välja rätt maskin.

Underbänksdiskmaskiner är praktiska för små utrymmen som barer och daghem, och passar för findisk. Huvdiskmaskiner merbjuder en ergonomisk lösning för medelstora och stora professionella kök. Grovdiskmaskiner är utformade för stora professionella kök där stora diskar och utrustningsdelar diskas. Granuldiskmaskiner använder biologiskt nedbrytbara granulat för att avlägsna fastsittande smuts och är lämpliga för tunga diskbehov. Banddiskmaskiner är effektiva kapacitetslösningar för storkök och optimerar vatten- och energiförbrukningen.
 

Läs mer on diskmaskiner

Läs mer om diskmaskiner

Blog: Dishwashing – the lungs of the kitchen

Dishwasher cleaning – clean machine, clean dishes

Ett välplanerat diskrum förbättrar huvdiskmaskinens ergonomi

Upptäck diskmaskinsortimentet i vår webbshop

Kontakta oss om du vill ha ett tåligt diskutrymme