Att få vardagen i ett professionellt kök att fungera smidigt

2024-11-21 07:29
A paragraph is a self-contained unit of a discourse in writing dealing with a particular point or idea. Paragraphs are usually an expected part of formal writing, used to organize longer prose.
Richard Hunter och Per Vivesson, Metos Sverige

Vardagen i professionella kök är en komplex uppsättning processer i en ständigt föränderlig miljö. "Det handlar om produktflöden, råvaruflöden, kreativitet, planering men det är också en process som fokuserar på individer och laget. I det stora hela påverkas den också av miljöutmaningar - som tillgången på råvaror, förändrade gästvolymer eller brist på arbetskraft," säger Richard Hunter, utbildningsansvarig på Metos Sverige. 

– I ett professionellt kök måste du kunna kombinera dessa faktorer i en fast utrustningsmiljö för att skapa en framgångsrik slutprodukt som håller över tid. Därför är det så oerhört viktigt med en gedigen köksplanering, fortsätter han. 

För att få vardagen i ett professionellt kök att fungera så smidigt och effektivt som möjligt måste köket planeras noggrant, rätt utrustning väljas, köksutrustningen installeras professionellt, personalen utbildas i att använda utrustningen och köksutrustningen underhållas korrekt. 

Köksdesign har en långvarig påverkan på framtiden 

Kompetent professionell köksdesign är viktig eftersom den påverkar kökets funktionalitet långsiktigt. Förutom konceptet tar den hänsyn till faktorer som individuella behov, kökets dagliga kapacitet och antalet personal. 

– Att optimera köket efter kundens verksamhet är varje gång en kundunik process. Köket ska funka med mindre personal i början av veckan och full styrka under slutet av veckan. Både frukost, lunch och kväll. 

–Andra anpassningar som ofta behöver tas hänsyn till är hur mycket el, vatten, ventilation, avlopp och självklart utrymme som finns tillgängligt. 

– Dessutom finns en växande önskan om att kök ska vara ergonomiska och bekväma för de anställda att arbeta i. 

Läs också: Bra köksdesign ger många fördelar i vardagen i ett professionellt kök (eng)

Läs också: Metos professionella köksdesignstjänst kombinerar erfarenhet med vision (eng)

Utrustningsval har stor påverkan på vardagen i köket 

Professionell köksutrustning måste inte bara uppfylla kökets tekniska krav, utan även anpassa sig till dess dagliga behov och tillgängliga utrymme. Rätt val av utrustning har en betydande påverkan på kökets vardag. 

– Förutom pris är kunder ofta intresserade av energieffektivitet och ny teknik, eftersom tekniken på maskiner förändras snabbt. Nya produkter är ofta attraktiva då de ofta ger en betydande lägre el- och vattenförbrukning, säger Richard. 

Läs mer om vårt högkvalitativa produktsortiment 

En professionell storkökstekniker är en viktig tillgång i ett nytt kök 

Trots noggrann planering kan problem uppstå när ett nytt kök tas i bruk. Problem som bara blir uppenbara i praktiken. Sådana situationer måste lösas snabbt. 

– Köksinstallation är alltid ett pussel i sig. En professionell storkökstekniker kan lösa situationer snabbt så att kökets funktioner inte påverkas negativt, säger Per Vivesson, servicechef på Metos Sverige. 

– De mest utmanande projekten sker i befintliga byggnader där ett nytt storkök ska installeras. Ofta blir dock slutprodukten mer unik och kontrasten på det nya tillsammans med varsamt renoverade originaldetaljer alltid något extra. 

Läs mer om Metos projekttjänst

Maximera potentialen av din utrustning 

–Ingen utbildning är den andre lik. Alla våra utbildningar utgår från kundens unika verksamhet. Utbildning hjälper kunder att lära sig hur man använder utrustningen effektivt och säkert, ger dem praktiska tips och säkerställer att all personal vet hur man använder och vårdar utrustningen korrekt. 

Richard påpekar att målet med utbildningen är förutom att köket får ut maximalt av sin utrustning i tillagning även ska förstå fördelarna av att underhålla utrustningen på ett så korrekt sätt som möjligt. 

– Som ett utbildningstema kan underhåll vara lite tråkigt, men det säkerställer att utrustningen håller så länge som möjligt och att den fungerar med så få driftstopp som är möjligt. På detta sätt minskas plötsliga driftstopp som ofta innebär att extra personal behöver ringas in till tex diskrummet, säger Richard, utbildningsansvarig på Metos Sverige. 

Läs mer: Metos utbildningstjänst ger verktyg och nya perspektiv för professionella kök

Läs mer om våra utbildningstjänster 

Serviceavtal förebygger risker 

Serviceavtal kan minska risken för plötsliga utrustningsfel och säkerställa oavbruten drift av ditt kök. 

– Serviceavtal är en investering, inte en kostnad. All utrustning som innehåller mekanik, vätskesystem eller elektronik kommer att slitas ut med tiden. En expert kan tidigt identifiera eventuella problemkällor i utrustningar innan de går sönder, till exempel genom erfarenhet lokalisera slitdetaljer som ger med sig först, okulär kontroll eller bara genom att lyssna, säger Per. 

Plötsliga fel åtgärdas alltid så snabbt som möjligt, men eftersom de kommer oväntat blir det ett avbrott i kökets drift. Förutom att minska kostsamma reparationer och förlänga utrustningens livslängd förhindrar schemalagt underhåll köksstillestånd av denna karaktär. 

– Den dyraste utrustningen i ett kök är den som inte fungerar när restaurangen är full av gäster. 

Läs också: Periodiskt underhåll har ett viktigt mål: att säkerställa kontinuiteten i ett professionellt köks drift 

Läs mer: Håll dina professionella köksmaskiner i toppskick – spara pengar och vår planet

Kontinuitet är viktigt 

Målet med ett professionellt kök är alltid att hålla det igång så länge och konsekvent som möjligt. Vardagen är full av utmaningar, så det lönar sig att välja en storköksleverantör med egna erfarna servicetekniker med kontinuitet i åtanke. 

Om man genom ett serviceavtal håller efter maskinerna och byter slitagedelar i tid slipper kunden oftast de dyra reparationerna som kan bli av att tex en vattenslang går av inne i en maskin. Kunden slipper även akuta ärenden som påverkar verksamheten negativt. Att arbeta mer förebyggande på kundens villkor när det passar kundens verksamhet ger en bättre arbetsmiljö för alla. Vi vet av erfarenhet att om kunden känner tillit till vår expertis och följer våra serviceråd finns det också en stor vinning i form av nöjd kökspersonal, nöjda gäster och inte minst ekonomiskt då man får ett jämt flöde på verksamheten i stort. 


 

– Själva köksprojektet är en kort tid i kökets livscykel. Det lönar sig att välja en servicepartner som man kan lita på för kontinuitet, stabilitet och som kan underhålla hela köket oavsett vilket fabrikat det är på köksutrustningen - under hela kökets liv, påminner Per.

Läs mer on Metos service

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Richard Hunter och Per Vivesson, Metos Sverige
Att få vardagen i ett professionellt kök att fungera smidigt
Trondheim
How Metos keeps Trondheim’s public kitchen running
Richard och Lena
Metos utbildningstjänst ger verktyg och nya perspektiv för professionella kök
Filip Sajler
HOPI Chef Tech Center – Where Culinary Work and Innovations Meet
Kempeleen keskuskeittiö
Kempele central kitchen has plenty of room for work
E-handel 1 till 5 av 25