Nolita står för kvalitet både på tallriken och i glaset

2024-11-22 06:02
A paragraph is a self-contained unit of a discourse in writing dealing with a particular point or idea. Paragraphs are usually an expected part of formal writing, used to organize longer prose.
Nolita, Helsinki

Nolita är en bistro och ett bageri beläget i Helsingfors Punavuori. Den charmiga och populära kvartersrestaurangen öppnade i slutet av 2023. Innan öppningen genomgick de livfulla lokalerna en renovering, där både ytskikt och kök förnyades.

Kvartersrestaurang Nolita ligger i en traditionell bagerilokal som har tjänat i decennier i hjärtat av Helsingfors. Trots att lokalerna är helt nyrenoverade bakas det fortfarande bröd där. Restaurangchef Christian Angelov berättar att bröden från Nolitan bageri både serveras på Nolita och säljs till kunder samt till de två andra restaurangerna som Nolitas ägare driver, Elmi och Nolla. 


 

Nolitas bistroinspirerade mat bygger på utmärkta råvaror och hantverk. När det gäller dryckerna ligger fokus på små partier från topproducenter av vin. Trots att de strävar efter högsta kvalitet, garanteras det avslappnade atmosfären och rimliga priser. Det ska vara lätt att slinka in på Nolita. 
 
– Vi vill vara en ambitiös restaurang där man kan slinka in som på en kvarterskrog för att äta en pepparbiff och dricka ett gott glas vin. Inga krav på att beställa hela menyn, det beror på vad kunden är sugen på just då, funderar Angelov.

– Samma kväll kan vi ha gäster som är allt från sexton till åttio år gamla. Det är härligt att se att folk kommer hit för att njuta, skratta och ha trevligt med nära och kära. Det är precis den typen av restaurang vi vill vara. 

Köket genom fönstret

Att starta en ny restaurang i en gammal lokal kan vara komplicerat. Att designa ett nytt, modernt kök med alla nödvändiga apparater i gamla, ofta små köksutrymmen kräver både vision och skicklighet – och en hel del renovering. 

På Nolita har lokalerna renoverats från tak till golv – endast bageriugnen har fått vara kvar för att tjäna det nya restaurang-bageriet.

– Det tidigare köket var anpassat för en helt annan affärsidé, så hela utrustningen behövde förnyas. Det viktigaste vid utformningen av vårt nya kök var naturligtvis att göra det funktionellt inom de givna utrymmena. Det är utgångspunkten för varje köksdesign: hur man får in så många verktyg och hjälpmedel som möjligt i ofta små utrymmen så att köket blir praktiskt och arbetet flyter smidigt, säger Angelov.

Designarbetet genomfördes i samarbete med Metos mycket kunniga köksdesigners.

– Relationen med Metos är verkligen bra. Vi fick mycket hjälp. Ett optimerat kök efter våra önskemål och behov skapades genom gemensam planering – vi blev lyssnade på och alla nödvändiga apparater kom på plats precis som vi ville.

En för liten dörröppning för apparaterna krävde viss problemlösningsförmåga vid leverans och installation.

– Köket designades utifrån vilka apparater vi behöver, inte utifrån vad som får plats genom den gamla byggnadens dörrar! Angelov skrattar.

Detta problem var dock ganska litet och lätt att lösa: restaurangens fönster togs bort och apparaterna fördes in genom fönstret.

Hållbarhet i vårt DNA

Ägarna till Nolita driver även två andra restauranger i Helsingfors och är ligger i framkant när det kommer till hållbarhet. Angelov berättar att ett hållbart tänkesätt är en del av det dagliga arbetet och syns på många sätt i Nolitan. 


 
– Hållbarhet kommer naturligt i vårt dagliga arbete. Naturligtvis finns det alltid utrymme för förbättringar men vi strävar alltid efter det mest hållbara i varje situation. Vi gör hållbara insatser varje dag, bland annat genom att minimera svinn och arbeta med detta i samarbete mellan alla tre restaurangerna. Som ett team använder vi alla råvaror så effektivt som möjligt, berättar Angelov.
Att byta ut förbrukade köksapparater bidrar till vardaglig hållbarhet.

– De nya apparaterna har fördelar med låg el- och vattenförbrukning. Till exempel är rengöringsprogrammen snabbare än tidigare och sparar både vatten och elektricitet. Detta går hand i hand med teknologins utveckling, funderar Angelov. 

Matsalen full av liv

Kvartersrestaurangens vardag har stabiliserat sig under året, dörrarna öppnas och gästerna njuter av värdskapet. Vad drömmer restaurangchefen om för Nolitan i framtiden?

– Det här är förmodligen samma dröm som alla restauratörer har. Att matsalen varje dag är full av liv och skratt, och att människor njuter av maten och vinet – och livet.

Nolita, Helsinki
Nolita står för kvalitet både på tallriken och i glaset
Richard Hunter och Per Vivesson, Metos Sverige
Att få vardagen i ett professionellt kök att fungera smidigt
Trondheim
How Metos keeps Trondheim’s public kitchen running
Richard och Lena
Metos utbildningstjänst ger verktyg och nya perspektiv för professionella kök
Filip Sajler
HOPI Chef Tech Center – Where Culinary Work and Innovations Meet
E-handel 1 till 5 av 26